Sorry, this page has not been translated into English
Hoe krasbestendig is een gietvloer?
Een Ode gietvloer is de ideale vloer voor elke woning en woonstijl. Mede dankzij zijn strakke en naadloze karakter is de gietvloer tegenwoordig zeer populair. Vaak krijgen wij de vraag hoe het zit met de krasbestendigheid van onze gietvloeren. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden gaan wij dieper in op het materiaal waaruit onze gietvloeren bestaat en geven wij tips hoe je eventuele krasjes kunt voorkomen of verminderen.
Materiaal eigenschappen van de gietvloer
Een Ode gietvloer bestaat uit plantaardig polyurethaan wat als eigenschap heeft dat het blijvend elastisch is. Dit in tegenstelling tot hardere gietvloeren zoals bijvoorbeeld epoxy- en cementgebonden gietvloeren. Door het blijvende elastische karakter van de Ode gietvloer veert deze als het ware mee met de ondergrond en is hierdoor minder krasgevoelig voor scherpe voorwerpen zoals nagels van huisdieren, glas, steentjes en zand onder de schoenen. Doordat de gietvloer dus meeveert zal er geen diepe kras ontstaan.
Strijklicht en kleur
Niets is eerlijker dan strijklicht. Bepaalde lichtinval in combinatie met strijklicht kan er voor zorgen dat oppervlakkige, kleine krasjes vuil en stof zichtbaar worden. Over het algemeen kun je stellen dat krassen, vuil en stof zichtbaarder kunnen zijn bij donkere kleuren gietvloeren. Indien de gietvloer een gemêleerde structuur heeft dan kunnen krasjes, vuil en stof minder zichtbaar zijn. Door de gietvloer (periodiek grondig) te reinigen zoals omschreven in ons reinigingsadvies zal dit minder zichtbaar zijn.
Voorkomen van krasjes
Scherpe steentjes, zand onder kinderschoenen of glas kunnen kleine krasjes veroorzaken in de gietvloer. Met een goede schoonloopmat binnen en eventueel buiten kun je dit voorkomen. Het ergste vuil zal dan achterblijven op de schoonloopmat. Tijdens het verplaatsen van het meubilair kunnen er krasjes ontstaan in de gietvloer. Door beschermende viltjes te plaatsen onder de poten van het meubilair kunnen krasjes worden voorkomen. Daarnaast kun je krasjes voorkomen door regelmatig schoon te maken met bijvoorbeeld een swiffer en/of stofzuiger met een zachte parketborstel. Hiermee haal je de grootste boosdoeners als scherpe steentjes en zand gelijk weg. Voordeel is dan dat bestaande krasjes ook minder zichtbaar worden aangezien er geen vuil kan ophopen in de krasjes.
Wij hopen dat dit blog je een duidelijker beeld heeft gegeven over krasvorming bij gietvloeren. Mocht je meer informatie willen over onze gietvloeren dan kun je contact opnemen met ode@odeaandevloer.nl